tirsdag 20. januar 2009

Alt er mulig!

Om du en dag skulle føle at du var i unaturlig godt humør og at tingene utviklet seg i en positiv retning, har jeg en enkel oppskrift for å ta deg ned på bakken igjen: Tenk på konflikten i Palestina i et par minutter, så er du tilbake til hverdagen.

Akkurat nå er det en slags "fred" i Gaza, men det er dessverre få grunner til å tro at vi er nærmere en fredelig løsning. Israel har lykkes med å pulverisere ethvert palestinsk lederskap, og de viser ingen tegn til å oppgi politikken med okkupasjon og ulovlige bosettinger. Dermed er vi tilbake ved start. Eller, egentlig er vi langt utenfor brettet, for den "løsningen" Israel har tenkt seg når det gjelder palestinerne er slett ingen løsning, men en sikker oppskrift på fortsatt fortvilelse og fortsatt konflikt. Det ser ut som fred er umulig.

Likevel: Dette er samtidig en dag der vi nettopp kan tenke at alt er mulig, for i dag blir Barack Obama innsatt som amerikansk president. Det var mer enn 1000 grunner til at dette aldri kunne skje, og likevel skjer det i dag.

Jeg tilhører de som advarer mot altfor høye forventninger til Obama. Den serien med utfordringer han skal gi seg i kast med er uten sidestykke. Han er mektig, men ikke allmektig. Dessuten er han president for USA, ikke for hele verden. Det skal vi sikkert også få merke. Han starter sin gjerning i kjølvannet etter politikkens svar på "Eddie the Eagle", og det kan være en fordel, men også Obama kommer raskt til å merke at det ikke er noen enkel sak å forholde seg til en Kongress og store velgergrupper med kryssende interesser. Derfor står også de potensielle nedturene i kø.

En stakkars blogger fra Norge kan gjøre lite annet enn å ønske at Obama får sin kvote av lykke og hell - i tillegg til de politiske ferdighetene han utvilsomt disponerer. I dag drømmer vi om et USA som igjen tar internasjonalt ansvar, og som bidrar til å løse globale problemer, snarere enn å skape dem.

Og mens vi tenker på at det er mye som egentlig er mulig, kommer det inn en melding om to fiskere fra Burma som har overlevd ute på åpent hav siden lille julaften - i en fryseboks! He-he. I følge meldingene var de veldig tørste, men er allerede skrevet ut av sykehuset. Jojo, - å overleve 25 dager på havet i en fryseboks er vel bevis godt nok på at alt er mulig, selv om det er rimelig enkelt å forestille seg at disse dagene neppe var noen trivelig opplevelse.

Vi velger å la denne historien stå som symbol for det "egentlige" innholdet i 20. januar 2009: Alt er mulig, og selv for palestinerne må det finnes et håp - om det er aldri så lite og aldri så svakt akkurat nå.

Congratulations, Mr. President.

Ingen kommentarer: