torsdag 26. februar 2009

Er hår farlig?

Det er morsomt med hår. Nylig diskuterte vi om det skulle være lov å dekke det til og samtidig være politi. Mange kloke stemmer fortalte oss at en slik utskeielse i forhold til samfunnets behov for "nøytralitet" var heeelt umulig.

Og slett ikke til å leve med uten å undergrave alt hva "vi" har stått for siden Voltaire, Kant, Norge i 1814, Hegel, Weber og Habermas - og ikke minst alle de som bygget vannkraft, norsk industri, norsk forvaltnining, norsk oljevirksomhet og alle vi andre som går på ski annenhver hver helg.

Aldri var den rettsstaten, som gutta på skauen jobba for, mer utsatt, - å nei. Og heller ikke kvinnenes jobb for mer likeverd. "Kvinner med skaut?" Nei, nå føler jeg meg skikkelig usikker, du! Snakker vi norsk rett eller sharia med full steining og kjønnslemlestelse? La oss snakke om dette i en sammenheng som er maksimalt fjern fra de det angår - og som vi likevel ikke gidder å snakke med.

Vel, nå er forslaget om hijab i politiet gravlagt - uten debatt, og uten at det kan oppfattes som noe annet enn en seier for det norske "bygdedyret." Deretter slapp selvfølgelig hovedmonsteret ut til lufting: Siv Jensen fikk sine sekunder med fremmedfiendtlighet, og slik går nu dagan.

Her var det mange som sviktet. Og - typisk nok - han som får skylda er en av de få som har forsøkt å tenke saken igjennom, men som forkludret den hellige "prosessen." Takke faen for "prosessen", for da slipper vi å snakke om sak. Nå kan alle "integreringsvillige" politikere fra Ap og SV slå hverandre på ryggen og snakke om "klønete håndtering," samtidig som de slipper å snakke om hva dette egentlig dreier seg om.

Spørsmålet er egentlig veldig enkelt: Hvis du blir møtt av en norsk politikvinne som har dekket til håret sitt med en hijab, er du da bekymret for rettstilstanden i landet?
Er du usikker på hvilken lov som gjelder?
Føler du utrygghet for om neste skritt er en tøff samtale, en kveld på cella eller rett og slett steining bak nærmeste mur?

Mitt tips er at du tenker mer på hva du har gjort enn på hva som befinner seg under lua på politiet. Mitt tips er at du tenker mer på hva du eventuelt har gjort enn på at det ikke er noe synlig hår under lua.

Så enkel er jeg.
Og så viktig var denne saken.

Nå er det lov for alle å le av forslaget om å la muslimske kvinner bruke hijab i politiet.
Fordi "prosessen" var klønete.
Så nå kan vi alle snakke om noe annet.
Fri oss fra debatten - var det noen som sa...
Men det er ingenting - absolutt ingenting - som tyder på at denne debatten er over.
Mitt tips - for hva det er verdt - er at Norge kommer til å forandre seg mer under de neste ti årene enn under de tre tiåerene vi har bak oss.

Ingen kommentarer: