I dag går tankene våre til Føderalstaten Sveits (Confoederatio Helvetica), landet der kvinnene fikk stemmerett i 1971 - ja, i en av kantonene (Appenzell Innerrhoden) kom ikke stemmeretten for kvinner før i 1990. Landet ble medlem av FN først i 2002.
I dette landet, som stort sett er delt i tre språklig sett (tysk, fransk, italiensk - i den rekkefølgen størrelsesmessig) og i to når det gjelder religion (katolisisme og protestantisme), finnes det et muslimsk mindretall på om lag 4 prosent av befolkningen.
På søndag vedtok flertallet i landet et forbud mot bygging av minareter - som best kan "oversettes" til forbud mot religiøse bygg for muslimer - en naturlig parallell ville være forbud mot kirker. Det er paradoksalt at noe slikt er mulig i hjemlandet til Henry Dunant og den internasjonale Røde Kors bevegelsen. Det er også paradoksalt at det nokså klare flertallet (57 prosent) valgte å ignorere alle råd fra alle ansvarlige politiske partier i føderalstaten. Her snakker vi om et tvers igjennom ekte "gufs" fra folkedypet. Et illeluktende rap, om du vil.
Dette vedtaket vil selvsagt ikke hjelpe Sveits på noen som helst måte - ikke det overveldende kristne flertallet og slett ikke den muslimske minoriteten. Om det var slik at Sveits hadde utfordringer i sin integrasjonspolitikk fra før er disse nå mangedoblet. Bare tanken om at et land - et hvilket som helst land - kan løse utfordringer knyttet til religiøst mangfold ved at flertallet fratar mindretallet grunnleggende rettigheter er rett og slett stupid.
Representanter for flertallet i avstemningen uttaler nå at resultatet er en seier for "vestlige verdier." Det er å snu saken fullstendig på hodet. Hvis vi med "vestlige verdier" mener respekt for enkeltmennesket, trosfrihet og andre liberale verdier er jo resultatet et knusende nederlag. Ja, det er ett av de mest markante nederlagene for "vestlige verdier" jeg kan komme på i løpet av de siste tiårene - og en fullstendig tragisk avslutning på det året da vi kunne glede oss over feiringen av 20-års jubileet for Berlinmurens fall.
Verdien av demokratiet blir raskt redusert hvis det ikke evner å sikre mindretallet grunnleggende personlige rettigheter knyttet til politikk, religion, organisasjons- og ytringsfrihet. Når flertallet ser seg fritt til å herje med mindretallet som de vil er vi på rask vei vekk fra fra de verdiene som binder demokratiene sammen. Derfor var avstemningen på søndag en skammens dag for Sveits - landet som ser på seg selv som et foregangsland i direkte demokrati. Helvete heller!
14 kommentarer:
Om du surfer litt så ser du at Egypts Muslimske råd ser på bygging av kirker som å forede Allah.
Hvor er ditt Helvete, Egypt innlegg ?
Om du ser på forfølgelsen av kristne i Iran, Irak, Tyrkia, helt ned til østen.... et tema vi ikke skal snakke om, ikke sant ?
Alikevel så mener jeg at vi må bli opplyste. Vi må lære om verden. Ingen forteller oss om denne forfølgelsen og da blir man sittende med "stakkars muslimer" og "jævlige kristne" som du fyter oppunder nå.
Sannheten er : Det er ikke noe forbud mot religiøse bygg i Sveits.
De tolker det sånn, men det stemmer bare ikke. Det er faktisk løgn.
I Norge har moskeer minareter, men de er ikke i bruk. Same difference sier nå jeg!
Vi har med jevne mellomrom diskusjoner om kirken og dens ringing. Spesiellt ved 17. mai starter de tidlig, Påske og andre helligtider er det intenst.
Diskusjonen her går på nabostøy, at de som skal i kirken har klokker i 2009 i motsetning til før osv.
Det er INGEN som snakker om relgionsfrihet eller yttringsfrihet i disse diskusjoner.
Derimot - når det kommer til muslimene så er det kjærne med en gang.
Jeg tror på forståelse og at forståelse kommer med likebehandling.
Kanskje man skal se på hele bildet før man går så hardt ut ?
Ja, likebehandling er vel et slags nøkkelord her. Hvis man er tilhenger av religionsfrihet må det gjelde over alt; i Iran, Saudi Arabia og Egypt - som i Sveits og Norge. Og tror man på "vestlige verdier" så må de også gjelde over alt - ikke minst i selve Vesten. Det er stor mangel på religiøs toleranse i mange muslimske land. Men hva beviser det, og hva er lærdommen? Er lærdommen at religiøs intoleranse i kristne land dermed er OK? Hvor ble det da av prinsippene?
I Sveits har et flertall nå vedtatt (i grunnloven) et forbud mot minareter. Det er en klar diskriminering av en religiøs minoritet - og det gjelder helt uavhengig av situasjonen i Egypt, Israel eller i andre land der religionsfriheten er krenket.
Representanter for flertallet i Sveits feirer nå en "seier" for vestlige verdier. De kunne ikke ta mer feil, for vestlige verdier handler om toleranse og om at også mindretall har grunnleggende rettigheter. Sveits er bragt i forlegenhet med dette resultatet - noe både regjeringen og et stort flertall i parlamentet er svært klar over.
Jeg så med stigende skrekk på de såkalt fornøyde sveitsere etter den diskriminerende folkeavstemningen om minareter. Den vil slå kraftig tilbake på hele landet,og minne oss på at de oppbevarte millardverdier som ble stjålet fra utryddede jøder og vært verdens hvitvaskeri av svarte penger, bare for å nevne noe av alpelandets mindre sympatiske sider.
Veldig bra post. Jeg har lagt den ut på min bloggs filial på Facebook.
Hei Tom.
Takk for raskt svar. Jeg mener utgangspunktet ditt er feil. Det handler ikke om religionsfrihet.
Man kan tro på Allah i et bygg uten tårn. Og det er lov. Man kan tro på Gud i et bygg uten klokker. Og det er lov.
Det man derimot kan si er at vi ikke har en tradisjon for slike bygg og det ønsker vi ikke.
Det at man påstår at man har en religion ( fakta eller fleip ) skal ikke være grunnlaget for å få igjennom en byggesøknad man ikke ønsker.
Man skal være tolerante ovenfor personer og godta deres tro. Har Sveits noe problem med det ?
Det man kanskje skal være oppmerksom på er hvordan denne troen fort utfolder seg og kan gå mot folks ønsker.
Se på i Oslo. Der er det 4 moskeer og noen av dem har minareter. Ingen av dem er i bruk. De vil ikke provosere naboene.
Alikevel - om de var i bruk. Må vi da godta støy og gauling morgen og kveld fordi det er andres tro ?
Eller er det på sin plass da å si at dere har moske - dere kan be. Dere kan tro på allah. Men la oss andre være i fred ?
Hva mener du ?
Fra din artikkel kan man få intrykk av at det er et forbud mot moskeer i Sveits. DET ER DET IKKE. Det er kun muslimske "kirketårn" som er forbudt. Det er mange flere moskeer i Sveits enn de 4 som har minaretter.
Forøvrig enig at det er en illeluktinde rap fra folkedypet.
En av de få tingene jeg husker fra skolen er at noen i Sveits snakker Retoromansk. Det er med andre ord fire offisielle språk: tysk, fransk, italiensk og retoromansk (Romansh på engelsk), det siste snakkes i følge Wikipedia av rundt 60 000 personer i Graubünden.
Jeg er helt enig i amalysen i bloggposten din, Tom. Utenforlandet Sveits viser nok en gang fram hvordan "direktedemokrati" kan resultere i det motsatte av et liberalt og verdibasert demokrati.
Først til Håkon: Takk for nye spørsmål. Det er min mening at ingen kan at ingen kan påberope seg religionsfrihet og insistere på å bygge en kirke eller en moske hvor som helst, med en hvilken som helst utforming. Ingen har "rett" til å utsette andre for noe som oppfattes som plagsom støy til alle døgnets tider. Vi har regler for slikt, det har de sikkert også i Sveits. Da gjelder det å finne hensiktsmessige løsninger, balansere ulike hensyn og komme fram til noe som er til å leve med for alle parter. Dette gjelder jo uansett, om det dreier seg om et veikryss, en hoppbakke, en flyplass, en nattklubb, en ny ambassade eller et asylmottak. Det vil alltid være diskusjon og ulike interesser. Slikt kommer vi aldri forbi.
Men Sveits har nå vedtatt et forbud mot minareter - verken mer eller mindre. Og det er noe helt annet. Da er vi langt forbi alle rimelige og praktiske hensyn, og langt over streken i forhold til den soleklare retten til religionsutøvelse som alle mennesker skal ha i et liberalt samfunn. Representantene for "seirherrene" i Sveits snakker om at de nå har forsvart "vestlige verdier" mens de i virkeligheten har tråkket disse verdiene ned i søla. Og det er hva som opprører meg, og som bør opprøre alle mennesker som deler den kjerneverdien at i et demokrati har flertallet alltid et ansvar for å sikre mindretallets mest grunnleggende rettigheter. I demokrati er det flertallet som bestemmer - det er innlysende for meg. Men det er like innlysende at flertallet ikke kan bestemme hva som helst, og særlig ikke å frata mindretallet deres rettigheter. Det er denne grensen flertallet i Sveits nå har tråkket over, og for dette fortjener de klar og tydelig kritikk.
Så til JEH: Jeg takker for presiseringen, men det betyr ikke mye for min kritikk. Et forbud mot minareter er hva det er: Et forbud mot å reise bønnetårn i tilknytning en moske, og den eneste parallellen vi kan tenke på er et tilsvarende forbud mot kirketårn. Dette er en lov som helt nøyaktig retter seg mot muslimer og mot islam, og som har den begrunnelsen at den skal bidra til å bekjempe "snik-islamisering" - hva nå det enn betyr. Den kan derfor ikke tolkes på noen annen måte enn at det kristne flertallet i Sveits har lagt en tydelig - og innholdsmessig sett, svært krenkende - begrensning på det muslimske mindretallets muligheter til å utøve sin religionsfrihet. Dette er helt uakseptabelt. Det er intolerant. Og det er fullstendig i konflikt med de verdiene vi burde feire når vi samtidig gleder oss over Berlinmurens fall. Med denne avstemningen har Sveits satt hele Europa i skammekroken.
Så til Paul: Du er en større faktanerd enn meg, så jeg legger meg bare flat: Du har helt sikkert rett; - det er fire offisielle språk i Sveits! :-)
Ok - så om man nekter å bygge en Moské på Fjell i Drammen med minareter så er det ikke å krenke en religion, men å nekte det i et land er det ?
Jeg tror vi må innse at man skal ha rett til sin religionsutøvelse. Men, at vi går mot en tid der man må kunne gjøre det uten å gå med kors, kallot, burka, eller hijab i offentlige steder.
Ganske enkelt fordi det skal være likt offentlig og så kan man praktisere det man vil der det skal gjøres.
Religiøse bygg blir på samme måte. De skal brukes til det de skal brukes til, men utformingen blir et annet spørsmål.
Jeg har ikke noe til overs for "Seierherrenes" retorikk jeg heller, Tom.
Jeg reagerte først på tråden din fordi du mener det tilnærmet er forbud mot å bygge religiøse bygg i Sveits.
Dette er og blir feil. Dette skaper motsetninger og skaper lite forståelser.
Noen ganger føler jeg at man stigmatiserer sin politisike motstander og kommer med påstander om den andre politiske siden som klart hadde vært stigmatiserende om fremmedfrykt om det var snakk om etnisistet i stedet for politikk!
Jeg tror at dette handler om mer enn minaretene selv, og at mange av de som stemte for et forbud egentlig ikke er spesielt opptatt av opprettholdelse av en bydels arkitektoniske preg eller motstand mot støyforutensning generelt. Jeg tror det handler om motstand mot innvandring og motstand mot islam.
So what? Dersom folket ikke har blitt spurt før, er det kanskje ikke så merkelig om de markerer misnøye når det kommer et spørsmål som vurderes som nært nok.
Skandalen i dette er vel egentlig at det sitter en elite som later til å tenke at "vi alene vide". Skandalen i dette ligger i at det finnes spørsmål som eliten mener folket aldri skal spørres om. Hvilken holdning er nå dét?
Er det egentlig mer bedritent å stemme nei til minareter fordi man ikke liker muslimer, enn det er å se mellom fingrene med praktiseringen av barbariske omskjæringstradisjoner bare fordi man ikke vil skade det multikulturelle prosjektet?
Skjerp dere! Innvandring og integrasjon er vanskelige greier, men svaret er i alle fall ikke å træ ting nedover ørene på et folk, og det er heller ikke å nekte og lytte til folkets vilje.
Eksemplene på at multikultursympatisørene har sviktet både eget folk og de svake fremmedkulturelle som skulle beskyttes, er så mange at det fører til motstand - men det later til at den jevne elitist mener at det ikke bare er tillatelig, men også nødvendig å feie kritiske spørsmål om innvandringen under teppet - for så å la neste generasjon rydde opp.
Den sveitsiske skammen er ikke at man har holdt folkeavstemning om minareter, og den er heller ikke at man har stemt som man har. Skammen er at man ikke har baller til å spørre folk om hva de mener om innvandring.
Hvis du legger kortsiktig partipolitikk på hylla noen sekunder: Tror du virkelig på lang sikt at den liberale innvandringspolitikken i store deler av Europa med på å gjøre de europeiske landene til mer harmoniske steder å bo? Vi ser jo at konfliktnivåene bare øker og øker, og at de innvandringskritiske går frem både her og der; hvordan i alle dager skal det å øke farten i innvandingen skape harmoni?
Det er selvfølgelig mulig at de som styrer og steller, og som ikke har ungene sine på skoler med svær innvandrerandel, er så fjerne fra hverdagsproblemene i vår multikulturelle verden at de tror de gjør noe godt, men hvorfor vil de da ikke bo i innvandrertunge bydeler?
Løsningene må ligge klare før man trykker på gassen, ikke motsatt. Sveitserne stemte nei til minareter fordi de ikke har fått sjensen til å stemme nei til noe mer relevant.
Du har nok rett i barnefysikken, Ola :
En reaksjon skaper en motsatt og like sterk motreaksjon.
Om man tillater store forandringer over en kort periode kommer krefter som vil ha en like sterk motreaksjon.
Derfor tror jeg vi skal tone hele debatten ned og ikke være så hysteriske og la ting gå rolig over tid.
Jeg takker for ordskiftet. Tror nok at Ola har rett i at dette handler mer om innvandring og fremmedfrykt enn om minareter som sådan. Likevel fastholder jeg at det må finnes en symmetri mellom hva vi krever av andre og hva vi krever av oss selv: Vi kan ikke kritisere muslimske land for intoleranse uten at vi selv viser den toleransen vi krever av andre. Om vi mener at det finnes grunnleggende rettigheter, som alle mennesker har, - da kan vi ikke la et flertall sette disse rettighetene til side.
Jeg tror det er farlig å legge til meninger som faktisk ikke er det som skjedde.
Det skaper unødige konfrontasjoner og det legimiterer motreaksjoner. Noen tegninger er friskt i minne.
Vi skal passe på grunnleggende rettigheter og trosfriheten er absolutt en av dem.
At noen tårn er det var det ingen som visste før denne avstemmingen....
Legg inn en kommentar